Behöver man skala frukten innan man kör den i råsaftcentrifugen?
Citrusfrukter, banan och annat med tjockt skal som inte är så gott kan vara bra att ta bort, även kärnor. Äppelskal och tunnare skal går bra. Tvätta också bort jord och smuts från rotfrukter.

Vad är skillnaden mellan juice och råsaft?
Råsaft är helt färsk råsaft som är pressad i en råsaftcentrifug. Juice är oftast exakt samma sak men kan ibland ha tillsatser eller vara från koncentrat. Men i stort sätt är juice och råsaft samma sak och när jag skriver har ordet samma betydelse.

Kan man göra råsaft på allt?
Ja, så länge det innehåller vätska! Frukt, grönsaker och bär av alla de slag fungerar jättebra. Dock får du inte ut så mycket juice av vattenfattig grönsaker som sallad, broccoli och spenat. Riktigt krämiga livsmedel som banan är bättre att göra smoothie av i en mixer.

Vad passar bäst att göra råsaft på?
Vattenrika grönsaker, frukter och bär. Bra exempel är apelsin, grapefrukt, äpple, morot, tomat, gurka och mycket mycket mer.

Kan man frysa juice?
Ja, det går alldeles utmärkt!

Hur fryser man in råsaft?
Bästa sättet är att frysa in i en plastplaska av mjukare variant men plastlådor som glassburkar går också jättebra.

Vad kan man göra med avfallet?
Om avfallet inte är smutsigt kan man göra mycket gott med det. Om du ska göra morotsjuice, se då till att skala moroten först så blir avfallet helt rent så är det perfekt att göra morotskaka på!

Bota förkylning med råsaft.
Råsaft gjort på riktiga förkylningsutrotande livsmedel är perfekt när nästäppa, snuva och hosta smyger sig på. Råsaftcentrifugera ingefära, vitlök, citron och grapefrukt. Blir det för starkt? Blanda i äpple.

Var hittar jag bra juice recept?
Under kategorin ”recept” finns massor av goda och näringsrika jucier.

Är juice som exempelvis bravo juice bra?
Färdigköpt juice kan variera i det oändliga när det gäller näring, sockerhalt och fruktprocent. Det viktigaste att tänka på är att juicen ska innehålla 100 % frukt, inget tillsatt socker, gärna fruktkött och inte vara från koncentrat.

Är det bättre att gör råsaft av grönsakerna?
Att göra råsaft av grönsaker gör det lättare att få i sig den stora mängd som man behöver för att fylla kroppen  med nyttigheter. Att äta all sallad är väldigt tidskrävande och därför att juice en jättebra snabb och och god lösning. Men det är viktigt att du äter hela grönsaker och frukt ibland också eftersom det finns så mycket nyttigt i fruktköttet.

Är juice nyttigt?
Fantastiskt nyttigt! Vitaminer, mineraler, antioxidanter. Massor med nyttigheter för att hålla dig frisk. Om jag ska berätta allt kommer det ta sin lilla stund så vill du veta mer kan du kolla in recepten här där det står några rader om alla ingredienser i juicerna.

Är det mycket socker i juice?
Frukt innehåller mycket naturligt socker men grönsaker är mycket sockerfattigare. Om du dricker stora mängder juice per dag kan du få i dig mycket fruktsocker men håller du dig till 1-2 glas hamnar du aldrig i riskzonen. Tänk på att sockret i frukt omringas av så enormt mycket nyttigheter och går därför inte att jämföras med vanligt raffinerat och dessutom behöver vi en viss mängd socker per dag för att hjärnan ska klara av att arbete.

Kan man fasta med juice?
Juicefasta är ett bra alternativ och du vill detoxa eller du till exempel följer 5:2 dieten. Läs mer här om hur du juice fastar med 5:2 dieten.

Hur juicefastar man?
Det viktigaste att tänka på när du juicefastar är att du får i din mycket olika sorters näringsämnen. Variera juicerna med grönsaker, frukt och bär. Starkare och sötare.

Måste man dricka juicen direkt?
En del juicer mår bäst av att drickas direkt, är det äpple i till exempel kan råsaften mörkna. Men oftast går det utmärkt att hälla upp på flaska och ta med sig, spara i kylskåp eller frysa, se hur ovan.

Hur gör man juicen mer mättande?
Vätska är i sig väldigt mättande och därför bör du bli rejält mätt efter en stor juice. Men för att ge den extra fyllighet kan du hälla över råsaften i en mixer och köra i en hel frukt, nötter, frön eller proteinpulver. Fibrer och protein mättar nämligen allra bäst.

Vad är bäst – juice eller smoothie?
En smaksak. Juice är mer lättdrucket medan smoothie som innehåller fruktkött och fibrer är mer mättande. Gillar du flytande eller lite tjockare? Välj själv.

Var hittar jag bra smoothie recept?
Här har jag samlat min bästa smoothie recept, mums!