Chiapudding är både mättande & nyttigt

Chiapudding, har du provat det? De små fröna har blivit omåttligt populära på sistone och det med all rätt. De är nämligen riktiga superfrön som innehåller massor av bra mineraler, antioxidanter samt omega 3. Dessutom har dem en utomordentlig förmåga att hålla oss mätta då dem expanderar upp till 12 gånger sin egen storlek. Det gör så klart chiafröna till extra bra fastemat så här kommer nu ett smarrigt recept på en enkel och smarrig chiapudding med hallon, låt smaka!

Chiapudding med hallon
2 msk Chiafrön
2 dl Sojamjölk, lätt
60 g Hallon, frysta
20 g Apelsin
Valfritt: toppa med 2 g solrosfrön

Så här gör du:
Enkelt! Väg upp hallonen i en skål och tina i mikron en minut. Tillsätt sojamjölken och mixa med en stavmixer (eller i en blender). Rör sedan ner chiafröna och låt stå i kylen minst en 1 timme (går också bra över natten).
Ta ut chia puddingen och toppa med apelsin eller valfri frukt! Mums och mättande!

Fakta om Chiafrön
Varför är dem så mättande?

Fröna expanderar i omfång upp till 12 gånger sin egen storlek. Så när du äter den här puddingen har fröna redan ökat med 6 gånger. Men när de kommer ner i magen kan dem att öka hela 6 gånger till vilket ger dig en mättnadskänsla som varar läääänge. Kanon när du fastar!

Rikt på kalcium

Mineralet kalcium är bra för benuppbyggnaden, tänderna, hud och hår. Kalcium hjälper även till att bibehålla blodtrycket på en hälsosam nivå och kan även vara bra vid viktminskning då kalcium binder fett och anses förbättra kroppens fettförbränning.

Omega 3-källa

Den här puddingen innehåller lika mycket omega 3 som tre laxbitar tillsammans! Omega 3 fett är essentiellt vilket betyder att kroppen inte kan tillverka det själv utan behöver få det via maten. Omega 3 behövs för att kunna bygga och reparera celler och påverkar även blodtrycket positivt. Är även bra för immunförsvaret.

Cancerskyddande

Chiafröna är också rika på antioxidanter som enligt forskning kan hjälpa kroppen att bekämpa fria radikaler och kan därmed motverka cancer.

Reglerar blodsockret

Det geléliknande som chiafröna bildar bidar till att blodsockernivån ökar långsammare.

Proteinrika
Chiafrön innehåller hela 23% protein. Den här chiapuddingen med hallon innehåller 8 gram protein.

Superfrön helt enkelt

Chiafrön är verkligen en superfood och går hand i hand med 5:2-dieten på många sätt. Förutom att fröna är väldigt mättande så har de många gemensamma positiva effekter som 5:2 har: motverkar diabetes, cancer, reparerar celler, bra för blodtrycket, fettförbrännande, immunförsvarsstärkande med mera. Så köp hem ett gäng chiafrön och piffa till fastedagarna med goda puddingar!

Här nedan är min favorit av chiafrön som du kan köpa hos www.svenskhälsokost.setill ett bra pris!

Chiafrön 5oo g 179 kr svenskhälsokost.sechiafrön

Lämna ett Svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *