Blåbär – Den svenska skogens Superfruit!

blåbär

Ibland behöver man inte se sig långt efter ett nyttigt alternativ. Ta en tur till närmsta skog i juli/augusti med bärplockaren i högsta hugg så hittar du garanterat dessa fantastiska antioxidantrika bär.

Blåbär är ett ris och bäret är ett av våra vanligaste och växer i stora bestånd i hela Sverige. I USA odlas en annan typ av blåbär som är större än vårt.

Blåbär: Bra för minnet, magen och immunförsvaret.

Blåbär har varit under forskarns lupp under flera år och man har på senare tid kommit fram till att en daglig dos av blåbär kan hjälpa till att hålla minnet i trim.

Svensk forskning från Lunds Universitet har visat på att blåbär tillsammans med råg/havrekli ger en bättre tarmflora.

Blåbär innehåller även mycket antioxidanter som bör ingå i en balanserad och näringsriktig kost för att hålla kroppen och immunförsvaret i trim.

Använd Blåbär – Välj Ekologiskt!  

Du behöver inte oroa dig för att inte använda färska blåbär i din kost. Frusna har precis lika mycket antioxidanter och andra nyttigheter som färska har. Detta är bra ur ett miljösynpunkt för då kan du köpa färska blåbär när de är i säsong dvs. juli/augusti och resten av året köpa frysta svenskodlade bär och få samma nyttigheter. Blåbär finns även som pulver och i torkad form vilket kan vara ett bra alternativ då du slipper hålla på att tina de små bären.

Det finns dock en nackdel med blåbär som har sitt ursprung från Nordamerika och det är att om de inte är ekologiskt odlade så har det tappat många av sina nyttigheter. Så om du vill maximera ditt kost via blåbär välj ett ekologiskt alternativ.

Blåbär i Smoothien/juicen

Om du vill ta del av blåbärets nyttigheter har jag använt mig utav bäret i dessa recept, ett tips är att ha i lite havre eller råg kli i smoothien som kan förbättra tarmfloran (du kan läsa mer om detta i texten häröver).

Honey Blue – smoothie recept med antioxidantbomb Berry Blue Slimmer – Fettförbrännande Nyttig Smoothie

blåbär blåbär

 

 

 

 

 

 

 

Om du tycker att det är krångligt med färska och frysta blåbär har Svenska Superfruit har tagit fram ett blåbärspulver som är ekologiskt odlad i Skandinavien och som är perfekt att blanda i smoothien:
Ekologiskt Blåbärspulver från Superfruit 
blåbär

Länken ovan är en affiliate länk och går till ställen där vi handlar Superfoods. Om du beställer vi ovanstående länk så får vi på råsaftcentrifugen en del av ditt köp som tack för att vi tipsar. Men gör det endast om du verkligen behöver något av det vi tipsar om. Det kostar inget extra för dig, om du vill köpa så tackar vi att du vill stödja oss och vår hälsosamma sida!

Referenser: 

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=8 

http://www.vetenskaphalsa.se/blabar-med-goda-bakterier-dundermedicin-for-magen/

http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Vitaminer/Fria-radikaler-/

 

 

Lämna ett Svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *